Flere og flere unge ryger i skoletiden

 

Alt for mange unge er så småt begyndt at ryge i skoletiden, og op til hver anden ung ønsker røgfri skoletid. Står det til regeringen, skulle alle skoleinstitutioner være røgfri, eller i det mindste folkeskoler. I hvert fald for elever, men helt sikkert også lærere.

Men det er temmelig indviklet, for det ville kræve en ændring i rygeloven. Lige nu må alle unge over 16 ryge. Det er svært at stoppe unge med at ryge udenfor skoletiden. Det er også et etisk spørgsmål om man overhovedet at skal prøve at stoppe det udenfor skoletiden, fordi det også er ens eget valg, når det er derude.

“Jeg mener ikke man skal ryge på skolens grund,” siger direktør for Danmarks Vindmølleforening Asbjørn Bjerre. “I det hele taget ikke på offentlige steder, især i skolesammenhænge. Både for elever og lærer.” Han har selv forbudt sine medarbejdere at ryge på arbejdspladsen – så skal de forlade området for at ryge. Ud fra flere rapporter og statistikker er rygning og den mest skadelige og den faktor der dræber flest, langt flere end sygdomme som kræft, men også trafikulykker.

Faktisk dør der op mod 14.000 mennesker alt for tidligt. Det skader vigtige organer og medbringer fatale sygdomme. Man kan også tale om passiv rygning. Det er undersøgt, at det leder til 600.000 dødsfald – årligt. Og det er bare i Danmark. Fordi man indånder røg fra andre elever eller lærere, som ryger. Man mener at passiv rygning er skyld i 1% af alle dødsfald, og millioner af sygdomme. Nogle af dem dødelige.

På f.eks. gymnasiet er det tilladt at ryge uden for skolens grund, og der opføres et specielt rygeområde til fester. Dette er gjort af hensyn til eleverne, så de kan ryge, når de har brug for det. “Elever er ofte dårlige til at overholde det, og ryger andre steder, og det er selvfølgelig ikke i orden,” siger 3. års elev Anna Johansen, der går på Silkeborg Gymnasium. “Samtidig skal lærerne også respektere det, og lade være med at hakke på elever der ryger. Lærerne er ofte meget hårde ved elever, hvis de ryger andre steder, og hvis problemet skal løses, skal der være bedre kommunikation omkring det.”

“Jeg mener ikke, at rygning skal ikke forbydes fuldstændigt på ungdomsuddannelser, da det udelukkende vil medføre mere ‘ulovlig rygning’, men det er vigtigt, at man undgår så løse regler, at rygning bliver noget alle gør, og lærerne indirekte opfordrer til det,” tilføjer hun.

Det kunne godt være, at der bliver strammere regler. Rygning bliver højst sandsynligt stadig lovligt, fordi der er så mange, der stadig er for det. Men når man kigger på tallene og ser, at der er næsten 75% stemmer for, at rygning skal afskaffes på skoler,  kunne man helt sikkert overveje en stramning på, hvor og hvornår det må foregå.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: