Et ord med mange betydninger

Hvad betyder ordet stjerne? Er det dem der er oppe i himlen? Måske er det det for mange, men er det ikke også meget forskelligt fra person til person? Hvis man nu søger på ”stjerner” på Google er det første der kommer op, de stjerner som er i himlen, men det skal vel ikke betyde, at det er det, alle tænker en stjerne er.

Hvad nu hvis man spørger en masse tilfældige mennesker, vil de så alle sammen sige det samme? Nej, det vil de ikke, jeg har nemlig spurgt en masse forskellige mennesker, og der var meget forskellige meninger omkring hvad en stjerne er.  Det er nok mest hvis man spørger ældre mennesker, at de vil sige at det er deres børn eller børnebørn, men der er også mange, der siger at det første de kommer til at tænke på, er de døde mennesker, fordi de mener, at man bliver til en smuk stjerne når man dør. Men hvorfor har vi alle så forskellige holdninger? Og er det overhovedet godt, at mennesker er så forskellige?

Heldigvis er det ikke sådan en sur gammel mand som sidder i sit hus, og ikke har været ude i 100 år, som bestemmer hvad vi skal tænke eller mene om ting. Så hvis man synes at en stjerne er ens døde hund, eller Justin Bieber, så har man vel lov til det! En stjerne, er vel det man gør den til.

Hvis man slår stjerner op i Den Danske Ordbog, kommer der mange forskellige betydninger op. Det første som kommer op er at det er en kugleformet, lysende himmellegeme, og at solen i virkeligheden er en stor stjerne. Men der kommer også, at det kan være en person som udmærker sig, ved at være den bedste indenfor et bestemt område, f.eks. sport eller underholdning.

Så en stjerne kan altså også være personer. Jeg tror, at hvis jeg skulle udnævne en person som er stjerne for mig, som jeg ser op til, skulle det være min mor. Fordi min mor er et forbillede for mig, som kæmper, beskytter og shiner, altså hun er en stjerne for mig.

Men er en stjerne noget godt eller dårligt? Hvis man kigger tilbage i kristendommen, er det nok noget godt, da det var en stjerne som førte de tre vise mænd hen til Jesus, da de ikke kunne finde ham.

Solen er jo også en stjerne, og hvis den ikke var her, ville vi heller ikke være her, så det er nok en god ting, at vi har stjerner. Det er jo heller ikke noget dårligt syn, hvis man kigger op i himlen en skyfri aften. Det kan næsten få alle til at smile, også selvom du er halvtreds og  i en midtvejskrise, og bare synes alt er lidt træls.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: