Asylansøgerne vender om

Grunden til de mange asylansøgere rejser hjem, er blandt andet kriser i hjemlandet, og falske forventninger til Europa.

2015 var rekordåret for asylansøgere i Danmark. Men nu forlader rekordmange fra især mellemøsten landet igen. 532 rejste sidste år tilbage til deres hjemland, og det er mere end en fordobling af frivillige hjemrejser i 2015.

Det viser tal fra FN’s danske kontor for migration, IOM, det er også dem som kan tilbyde at betale flybilletter, og ordne praktiske ting for asylansøgere, som enten frafalder deres asyl, eller er blevet afvist i asyl, i Danmark.

Krise i hjemlandet
Ca. 3 ud af 4 af de hjemrejste asylansøgere, tog tilbage inden den endelige beslutning, for, om de kunne få asyl i Danmark, var afklaret.

-Det er ofte ting som, at et familiemedlem i hjemlandet er blevet sygt, eller at et barn er indlagt på hospitalet, eller en der ligger for døden, siger Jacob Jørgensen, program- og forbindelsesofficer ved IOM i København.

Tallene ligger faktisk på at 73% er frafaldne asylansøgere, 26% er afviste asylansøgere og 1% er hvor status er uafklaret

Ikke så nemt som forventet
Familiekriser er ikke den eneste grund til hjemrejse, en af de frivilligt hjemrejsende havde fået falske forventninger til Europa.

– Her var det menneskesmugleren, eller en anden, som havde en historie om Danmark, som havde vist sig at være usand. For eksempel var det ikke så nemt at få ophold, som man havde håbet på. Og så ville man hellere rejse hjem, fordi at var bedre at rejse hjem, end at sidde og falde hen i et asylcenter, siger Jacob Jørgensen

Skuffelsen har man også stødt på i Dansk Flygtningehjælps rådgivning.

– Vi oplever frustrationen over at sidde og vente, og ikke vide hvor lang tid der går. Mange oplever ventetiden som vanskelig, siger Eva Singer

Ikke behov for hjælp
Når sådanne situationer opstår, kan man godt vælge at se på problemet som, havde de overhovedet brug for hjælp?

Men det findes der ikke noget sikkert svar på, det kunne godt være de havde brug for hjælp, men opgav pga. andre grunde. Nogle kan være rejst tilbage for at søge asyl et andet sted.

Ikke kun i Danmark, men hele Europa
DR har fået nogle tal fra IOM, som viser at flere end 1.600 asylansøgere frivilligt forlod Norge i 2016, og fra Finland rejste flere end 2.100 frivillige til deres hjemland.

En ny rapport viser også, at alene antallet af irakiske asylansøgere i Europa, som frivilligt rejste hjem i første halve år, var 7.000 personer.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: