Af Olivia, Mikkel og Morten

På 1.G i Hasseris Gymnasium vil de til vinter indføre, at 1.G bliver karakterfrit. Formålet er at styrke de studerendes vilje til at lære.

Hasseris Gymnasium indfører fra vinter af et karakterfrit 1.G. Det gør gymnasiet for at forberede de studerende til eksamensperioden i 1.G og hele 2. og 3. g gennem mindset-teori. Gymnasiet har tænkt sig at benytte Carol Dwecks teori, som hun stolt snakker om i sin TED-talks video om mindset.

Der findes to slags mindset et “fixed mindset” og et “growth mindset.” Et “fixed mindset” vil sige, at man er afklaret med, hvor meget viden man har, og man er ikke modtagelig for ny viden/information. “Growth mindsettet” derimod er det modsatte, da det handler om at være modtagelig for information, engagere sig i undervisningen og holde sig frisk og på dupperne.

De forskellige metoder og øvelser skal skabe bedre rammer for eleverne.

– Vi vil gerne have, at eleverne ikke fokuserer på at få en god karakter, men at de i stedet fokuserer på at præsentere et godt produkt, lyder det fra Jesper Holmbach, der er uddannelsesvejleder på Hasseris Gymnasium.

Balancebommen
Eleverne føler sig pressede, og nogle har svært ved at balancere mellem det sociale og det faglige arbejde. Derfor vil gymnasiet afprøve den nye ordning. For 17-årige Casper Svanekjær var balancegangen mellem fritid og skolegangen svær at få til at gå op. Der skulle gerne være plads til det hele.

– Jeg gik sent i seng hele 1.G, fordi jeg gerne ville nå det hele, og samtidig nå at aflevere alle opgaver. Konsekvensen var, at jeg endte med at gå på kompromis med min søvn, men hen af vejen lærer man at fordele sin tid bedre, siger 18-årige Casper Svanekjær.

Ifølge hans medstuderende er der allerede fra folkeskolens udskoling fokus på karakterræset.

– Lige siden 6. klasse har lærerne lagt pres på, at vi leverer gode karakterer og tænker på at performe til eksamen. Det er et alt for stort pres at lægge på elever. Samtidig forventer ens forældre, at vi får gode karakterer, siger Andrea og Jens, der ser frem til den nye karakterfrie årgang.