For tre år siden fik Nicolaj Lange hans komikerdebut på scenen i Thorups kælder i Aarhus. Han har nu stablet en loyal fanbase op, som fuldt ud køber hans ærlighed og specielle stil. Nicolaj Lange er klar til at gå fuldt ud som komiker og konferencier.

At få folk til at grine er en levevej for mange. For Nicolaj Lange har det været hans hovedbeskæftigelse i tre år.

Nicolaj Lange er en høj og bredskuldret mand på 41 år. Umiddelbart ligner han noget af en hård type, men under det stilrige tøj, og det lange røde fuldskæg, gemmer sig en helt anden person end man lige havde forestillet sig.

Han er en snaksagelig, humoristisk og spændende mand, der når han først åbner munden vender ens indtryk af ham på hovedet.

Inden Nicolaj Lange blev komiker, tog han en HF uddannelse efter et år på en gymnastikefterskole. Derefter valgte han at tage en smedeuddannelse, der for Nicolaj Langes vedkommende var ubrugelig.

– Jeg tog smedeuddannelsen og blev derefter ikke tilbudt noget job, siger han og griner lidt af situationen.

Nicolaj Lange gik i stedet en helt anden retning og blev sælger. Han flyttede til København for at studere økonomi, men efter han blev tilbudt et sælgerjob, hvor han blandt andet solgte kuglepenne, valgte han at springe den videregående uddannelse over, og i stedet startede han et tøjfirma, som han kørte, indtil han solgte det, da finanskrisen kom, og fremtidsudsigterne ikke var gode for en sælger.

Han var stadig selvstændig og var begyndt at lave Jørgen Leth parodier på facebook, som lige så stille fik opmærksomhed hist og pist. Folk ville have mere, og der blev efterspurgt efter videoer, hvor Nicolaj Lange snakkede som sig selv.

Nicolaj Lange forfulgte komikerkarrieren og tog til en “open mic” i Aarhus til stedet, som nu er kendt under navnet “Alberts”.

– Jeg tænkte, jeg skulle satme ikke lave det i Aalborg, så kunne jeg da altid stikke af, hvis det gik galt.

I øjeblikket arbejder Nicolaj Lange på fuld skrue med stand up og værtsroller. Han var blandt andet konferencier til “Årets brøl” i DGI huset. Det er et arrangement, hvor reklamebranchen kårer hinanden for bedste reklamefilm mm.

Jeg spørger ind til, hvorfor han valgte at blive komiker. Efter en kort pause tygger han sine røræg, og kigger op. Svaret står klart i hans øjne.

– Helt fra da jeg gik i skole, har jeg brugt meget energi på, at få de andre til at grine. Også nok mere end at følge med i bøgerne, fortæller han. 

Nicolaj Lange tager noget mere røræg i munden og tænker videre. Et par sekunder efter uddyber han, at det dog også er det med at præstere og være på, når man er i en presset situation, som var en af hovedgrundene til, at han ville være stand-upper. Nicolaj Lange er nemlig god til at præstere når det gælder. Det har han altid været. Ligesom da han gik i skole, og han forberedte sig til prøver kort før tid, for så alligevel at præstere helt okay.

Nicolaj Langes humor
Nicolaj Lange er en mand, der har  oplevet en del, og det kan mærkes på hans humor. Nicolaj Lange fokuserer meget på livsoplevelser, familien og arbejdslivet. Hans målgruppe er anderledes end mange af de andre komikere. Han prøver at komme ud til forældre og andre voksne, eftersom de kan relatere til hvad han siger. Derfor har han skulle arbejde hårdere end hans konkurrenter. Stand-up er tit noget for unge mennesker ikke for forældre. Hvis man ikke kan relatere til noget, løber man hurtigt død i det. Nicolaj Langes humor er fuldstændig hans egen, da alle hans jokes er blomstret ud fra hans egne hverdagssituationer. Han har ikke behov for hele tiden at være sjov. Han ser bare fremtidige jokes og sjove ting overalt.  Han bruger eksempler fra hans eget liv i hans komik. Især hans kone er, som han selv siger “garant for nogle sjove input“.

Lidt ud af ingenting fortæller han os en historie. Han skulle til lægen for at teste sin sædkvalitet. Lægerne skulle smøre gele på hans testikler, og der sad han så.

– Hvorfor putter de geleen i køleskabet. Det giver jo ingen mening, det er jo ren tortur, fortæller han og slår en latter hen.

Sådan er det nemlig med Nicolaj Lange. Han kan fortælle historier. Især sjove historier. Han virker ikke umiddelbart sjov. Han har en helt  anderledes måde at gøre tingene på. Det er ikke hans mimik man griner af. Kigger man på Ruben Søltoft eller Mick Øgendahl lægger de hele salen ned med deres mimik og udstråling. Nicolaj Lange er anderledes. Han er relativ uerfaren indenfor komikken, han har ikke nogen sjov mimik. Derfor handler hans show udelukkende handle om hans evne til at fortælle sjove ting. Det er sværere for ham, at få folk til at grine. Derfor må han arbejde hårdere. Det gør han og indtil videre har det også givet resultater. Han er dygtig og målrettet.

Ifølge Nicolaj Lange er det også vigtigt ikke, at gøre sine jokes grove for at gøre dem grove.

– Jeg ville aldrig presse et groft ord ind i en joke, bare fordi ordet er groft. Jeg fortæller mine jokes, som jeg ville fortælle dem hvis ikke jeg var komiker. Jeg ville aldrig ændre på min måde at fortælle en historie på. Jeg er meget mig selv, siger komikeren.   

En vigtig del af det at være komiker, er at kunne variere sin komik og tilpasse den til sit publikum. Det er Nicolaj Lange på sin egen måde god til. Han kan både optræde til en 90 års fødselsdag og foran et langt yngre publikummer.

– De fleste siger til mig, at det ikke skal være under bæltestedet. Det er bare sådan, at de fleste griner af jokes under bæltestedet. Det er på sin måde publikums skyld, at så mange jokes er under bæltestedet. De kunne bare lade være med at grine. 

At dø på en komikers røv
Nicolaj Lange har efterhånden spist sin middagsmad færdig. Til min store forbavselse spiser han ikke den dyre middag færdig, men stiller den derimod lige så stille til siden. Han fortæller videre om nervøsiteten en komiker føler:

– Jeg er altid lidt nervøs og spændt, før jeg skal på scenen. Det er den smule nervøsitet. Den spænding, der gør, at man kan præstere, fortæller han.

Jeg spørger ham, om alle kan blive komikere. Han svarer kortfattet ”nej ”. Uddybende fortæller han, at nervøsiteten er en bremseklods for mange.

– Hvis man ikke kan performe på 100 procent, får man ikke publikum med. Hvis man kommer ud på scenen med 80 procent af sin kapacitet, så får man ikke publikum med ”han kalder det” at dø på en komikers røv”. Det er det værste, der kan ske for en komiker. Den frygtede stilhed efter en joke. Den stilhed, der bare ikke skulle være der. Alle komikere har haft den slags oplevelser. Mange mener, de har lært af dem. At det er, når det går galt, at man lærer noget. Men som Nicolaj Lange tørt konstaterer:

– Hvis det tit sker for en, så bliver man nok ikke komiker.

Det er netop det, der er så svært for mange up-and-coming komikere: at undgå den ubekvemme stilhed. Det er det ypperste ved det at være komiker. At være ’på’. At kunne præstere, når det gælder. Det er derfor, det er så svært at være komiker. Det er ikke bare det at være sjov, det er at være sjov, når det gælder foran flere hundrede mennesker. Alle komikere har dog haft deres fiaskoer. Her skiller Nicolaj Lange sig ikke ud. Han fortæller om to oplevelser, hvor han har oplevet ”at dø på en komikers røv”. Den første foregår i en rockerklub.

– Jeg er blevet booket til den her rockerklub. Jeg skal så være på scenen i en halv time, men jeg har overhovedet ikke materiale til så lang tid. Jeg ved ikke, hvad jeg tænkte, siger den store mand undrende og ryster på hovedet.

– De havde drukket siden klokken 16, og jeg skulle optræde klokken 20. Så de var snalrede, da jeg ankom. Da jeg optrådte var det kun 20 procent, der faktisk var vendt mod mig. De andre 80 procent kiggede den anden vej og hørte ikke efter. Under min optræden er der en slåskamp. Der er også en fuld kvinde, der går op foran scenen og råber hold kæft til mig.

Han smiler, når han fortæller historien, selvom det er tydeligt, det ikke var en god oplevelse.

– Det var tydeligt, at det ikke var et publikum, der var særlig modtageligt overfor stand-up. Ingen komikere kunne have gået derind og været en succes, siger han nærmest forklarende. Som om han på en eller anden måde prøver at bortforklare en af sin karrieres store fiaskoer.

Sirlige studerende
– Jeg var blevet booket til et event til pædagogseminariet. Det var bare sådan, at de lige havde mødt hinanden. Det er nu sådan her med nye mennesker, at de ikke bare fuldstændigt giver slip.

Han henviser til starten på vores efterskoleophold. Han griner højt for at vise, hvordan man ikke gør i nye sociale sammenhænge.

– Jeg havde forberedt mig på nogle jokes om børneopdragelse, dengang da jeg var barn i forhold til i dag. Publikum var hovedsageligt 18-årige piger. De købte overhovedet ikke mit materiale. Jeg var derfor klar over, at jeg måtte prøve noget andet. Jeg havde hørt om de her forskellige linjer, man kunne gå på. Jeg spurgte en pige i publikum, om hvilken linje hun ville vælge. Jeg skal i hvert fald ikke være komiker, svarede hun. Der døde jeg for hårdt på min røv, runder han historien af med og følger samtidig op med hans karismatiske grin.

Som så mange andre mener Nicolaj Lange, at netop disse episoder har gjort ham til en bedre komiker. Nicolaj Lange er en fantastisk performer. Det skal han simpelthen være! Hele sit liv har han præsteret, når det gælder og hans stand-up er ikke anderledes. Han kan godt lide at være sjov, men er meget professionel i forhold til hans job alligevel. Nicolaj Lange har på hans relativt korte karriere skabt et navn for sig selv i den komiske verden. Han har fejlet. Men hans fejl har forbedret ham. Derfor bliver han nu retmæssigt belønnet for hans hårde arbejde- Belønnet med penge, jobs og hele tiden en forbedring af hans komik.

Vi takker for interviewet og giver den store mand hånden. Vi bevæger os derefter ud af Cafe Ulla Terkelsen og ind mod Aalborg station. Et 45 minutters indblik i Nicolaj Langes liv som komiker, men også familiefar er nu overstået. 45 minutter, hvor vi føler, vi har lært et andet menneske at kende.