Anmeldelse: Kick-Ass, sådan lyder overskriften på bogen, som Jesper Buch har skrevet i samarbejde med Mai Bakmand. Bogens 298 sider er skrevet i 2012 og udgivet af People´s Press.

– Jeg er ikke noget kompliceret menneske, men jeg er dedikeret, og når jeg vil noget, så gør jeg det. What ever it fucking takes. Sådan skriver Jesper Buch i starten af bogen. Og det må man sige han har gjort. Jesper Buch er dansk iværksætter, millionær og grundlægger af blandt andet Just-eat.

Han fik iværksætteri ind med modermælken, og allerede som 6-årig var han med sine forældre på kræmmermarked, hvor han forsøgte at sælge sit brugte legetøj. Senere i barndommen begyndte han at opkøbe og videresælge alt, hvad han synes var interessant. Han fik sin rigtige forretningsdebut som 14-årig, hvor han bestyrede sin egen grillbar i Blåvand i sommerhalvåret.

Da Jesper Buch var 16 år, definerede han et mål om, at han ville være millionær, før han blev 30, og det kom til at holde. Efter flere forskellige uddannelser, et ophold i militæret og et mislykket forsøg på at køre en restaurant i Blokhus sammen med sin far, får Jesper Buch ideen til det vi i dag kender som Just-eat under et ophold i Norge.

Jesper Buch gik straks i gang med projektet, og her var hans netværk til stor hjælp. Allerede fra starten havde Jesper Buch en klar vision for Just-eat, hvilket han fortæller om i sin bog: ”Mit produkt skulle ikke være middelmådigt, men det fucking bedste. Godt er ikke godt nok. Bedst er godt nok.”

Efter at have stablet Just-Eat på benene i Danmark, bsluttede han sig i 2005 for at tage til London og udbrede Just-eat. Selvom opstarten var hård, lykkedes det, og efter noget tid gik der 160.000 pund ind på kontoen. Han var endelig blevet millionær, og alt det hårde arbejde havde lønnet sig.

– Hvis man kan blive millionær på at formidle pizzaer mellem A og B, kan man alt. Når bare man vil det nok. Men uanset hvor meget succes, du får med din forretning, er der altid andre, der har mere. Det kan man vælge at hyle over eller at bruge som en driver, og jeg gør klart det sidste, fortæller Jesper Buch i hans bog.

I takt med Just-eat udviklede sig, ansatte han kvalificerede folk til at sikre den fremtidige drift. I 2008 blev der ansat en ny direktør, som skulle tage over for Jesper Buch. I 2011 solgte Jesper Buch sine sidste aktier i Just-eat, og derefter tog han ud på den 835 kilometer lange pilgrimsrute Caminoen, for at samle tankerne, og for at ligge Just-eat bag sig.

Jesper Buch var ubeskriveligt meget på det første 7-8 år, og han har gjort virksomheden til det, den senere blev. Han var ”ånden” i Just-eat, han ofrede alt og arbejdede stort set 24/7. Spørger man, om han fortryder, at han sled så hårdt, er svaret entydigt nej. Han er pivhamrende stolt af det, han formåede, og det udtrykker han også i sin bog:

– Jeg vil hellere leve stærkt og dø ung, end at leve 110 år uden at have sparket røv.

Vurdering
Denne bog er virkelig god og inspirerende. Den viser, at man kan hvad man vil, man skal bare ville det nok. Desuden viser bogen også, at selvom det til tider kan være virkelig hårdt, er det vigtigt, at man bliver ved med at se fremad. Bogen er skrevet på en sindssygt fed måde, som gør, at man virkelig lever sig ind i den. Man føler nærmest, at man har været en del af eventyret. Bogen er et must-read for folk som er meget på i hverdagen, og jeg er sikker, på at man kan lære en helt masse om, hvordan man ikke skal håndtere det at være på, men også hvordan man skal håndtere det. Jeg giver bogen 4 ud af 5 stjerner.