I takt med befolkningstallet stiger her på jorden, er der flere munde at mætte. Det vil derfor betyde, at man langsomt vil finde alternative proteinkilder. Vi har allerede set eksempler på dette i form af tang og insekter. Det sidste nye skud på stammen er plantefars, som er et alternativ til fersk kød. Plantefars har samme struktur som almindeligt kød, og kræver samme tilberedning. Derudover har plantefars en god smag, og indeholder lige så meget protein som almindeligt kød.

Der er mange positive ting ved plantefars, og en ting der forhåbentlig vil få flere og flere danskere til at putte det i gryderne er, at det ikke kræver en omstilling af køkkenvanerne. Plantefars skal tilberedes på samme måde som almindeligt kød, og derfor er det meget nemt at gå til.

Selvom det lyder lovende med protein gemt i plantebaseret køderstatning, kan vi dog ikke se frem til en kødfri hverdag.

– Jeg tror ikke, at det (plantebaseret køderstatning) vil erstatte kød, men derimod kan det nok gå ind og gøre kødforbruget mindre. Du vil stadigvæk have folk, som spiser kød, udtaler Morten Hedegaard Larsen forsker ved Aalborg universitet.

Ligeledes mener Morten Hedegaard Larsen også, at der i fremtiden vil blive mere fokus på kvalitet, dyrevelfærd og lokale madvarer.

De dovne danskere
Udover plantebaseret kød spår Morten Hedegaard Larsen en fremtid, hvor folk bliver mere tilbøjelige til at hoppe over, hvor gærdet er lavest.

– Flere og flere får måltidskasser, og hvis man vil prøve at spise mere vegetarisk, så er de gode. Desuden er folk begyndt at handle på nettet, hvor det hele er tænkt for én på forhånd, og man selv kan vælge til eller fra, fortæller Morten Hedegaard Larsen, forsker ved Aalborg universitet.

Desuden er der i løbet af de seneste år sket en kraftig stigning i forhold til restaurantbesøg. Dette har blandt andet noget at gøre med de mange indbyggere i de større byer. Det betyder dog også, at det ikke længere er noget særligt at gå ud at spise. I stedet bliver det en del af hverdagen. Et billigere men mindst lige så populært koncept er streetfoodmarkederne, der langsomt popper frem rundt omkring i hele landet. Det kan dog være en udfordring her i kolde Danmark.

– Problemet med streetfood er, at det er bedst i et klima, hvor man kan være udenfor hele året rundt. Jeg kan godt se en fremtid i det, men det er også, fordi folk hele tiden efterspørger nye ting og nye madoplevelser. Der er streetfood jo leveringsdygtig i modsætning til en restaurant, der er dyr at lave om, siger Morten Hedegaard Larsen, forsker ved Aalborg universitet.