af: Emma Christensen og Laura Rasmussen

Næsten alle lande verden rundt har forskellige kropsidealer, om de kan lide store numser, ingen former eller bleg hud er meget forskelligt. Hvordan ved vi egentlig, hvad de forskellige kropsidealer er? Der findes måske enkelte svar gennem videoer el.lign. men det er minimalt. Er det overhovedet vigtigt, at vi interesserer os for andre landes debatter og blander os i dem, har vi ikke nok i vores egen debat om kropsidealerne?

Vi har snakket med fem piger, som går på Hasseris Gymnasium i Aalborg, de går på en international linje, der hedder IB. Alle fem piger har forskellige rødder. Kathrine er født og opvokset i Danmark, Marias forældre er danskere, men hun er opvokset i Rusland, Sinni er født i Kina, men opvokset i Danmark, Tero er født i Danmark, men begge hendes forældre er kurdiske og Saia er født i USA, men hun er også opvokset i Danmark. Pigerne er henholdsvis 17 og 18 år og bor alle i Danmark den dag i dag.

Vi har snakket med pigerne omkring deres syn og holdninger på kropsidealerne og de er i bund og grund meget enige.

“Gør det, som gør dig glad og det du elsker, men gør du ting fordi andre siger at du ser forkert ud og de mener at du skal fikse det, tænker jeg at det er den forkerte måde at gøre det på.”

Q and A

Question: Hvad er kropsidealerne i jeres hjemland?

Answers :

Tero fortæller, at i Kurdistan vil de gerne have at kvinden er lidt bred, fordi det betyder, at hun har spist godt, men også at hun og hendes krop er i stand til at føde drenge, hvilket er en meget vigtig ting i Kurdistan.  

Saia siger: “Jeg ved ikke så meget om dem igen, men jeg ved, at de er meget ens med Danmarks. Dog er det meget forskelligt fra stat til stat. Selvfølgelige er der både OB’s altså folk som er overvægtige, og så er der folk, som er meget tynde”

Maria mener også at Ruslands idealer er meget som Danmarks, det her med “ Man skal have det her slim waist og en big booty.” Men udover det, er det også meget pænt at have bleg hud og langt lyst hår. I Rusland er det vigtigt, at man ikke er for tynd, men i stedet har kød på kroppen, fordi det betyder, at man kan holde sig varm. Rusland er et de lande, som interesserer sig meget for udseende.

Pigerne mener at kropsidealerne er meget det samme rundt omkring i verden på grund af at alle har sociale medier og alle kender Kim Kardashian. Alle har set billeder af hende og hendes numse og alle har set de mange Victoria Secret modeller, som har de flotteste lækre stænger. Så derved får alle den samme ide omkring, hvad de synes er pænt.

Question: Hvad syntes i om emnet kropsidealer er det lidt for stort og overdrevet eller er det tilpas?

Answers:

Saia: “Jeg synes oftest at det bliver lidt for meget, hvor jeg tænker, at folk skal da se ud som de gerne vil, det skal, vi da ikke bestemme.”

Sinni: “Jeg tror der altid vil være en kropstype, som folk foretrækker, og noget som er set som “bedre” end de andre, og det tror jeg ikke vil ændre sig. Men jeg tror at folk bliver mere acceptable overfor at der findes forskellige kropstyper. Jeg tror altid at trends og dermed kropsidealer vil være en ting. “

Maria: “De sociale medier som instagram, tumblr og facebook har skabt den her debat om at der ikke kun findes et ideal, men at der skal være plads til hver kropstype. Hvis du har en hourglass figure, eller en firkantet eller hvad end det er, skal der ligesom være plads til alle. Og med tiden er det blevet meget bedre og jeg håber stadig på masser af udvikling indenfor emnet, fordi selv indenfor de sidste 20 år, har der været en kæmpe ændring”.

Alle pigerne tror, at det en dag i fremtiden vil ændre sig til det bedre ,men hvornår ved de ikke. Spørgsmålet er nemlig om hvad skal der til for at ændre folks tankegang om dem selv men ikke mindst om andre, skal der 20 år til eller 5 år?

Selvom der er fremskridt i processen, er det tit sådan, at det er et skridt frem og to tilbage. Det er vigtigt, at vi skaber en stabil fremtid så vores egne børn kan lære at elske sig selv for dem de er og ikke dem de gerne vil være.

Saia fortæller os med et bekymret ansigtsudtryk at tit når hende og hendes familie sidder og spiser aftensmad kan hendes 8 årige lillesøster pludselig rykker op i trøjen og siger “ EJ PRØV OG SE JEG HAR FEDT HER” hvilket Saia mener er noget, som en 8 årige pige slet ikke burde tænke over og på lige nu. Saia har ret, hendes lillesøster bør overhovedet ikke tænke over det. Det bør ingen, men især ikke en pige på 8 år. I det 21 århundrede har man ret til at skille sig ud, men der mener man dog ikke kroppen. Kun tøjet. Sådan er der ihvertfald i Danmark.