I Danmark er der årligt ca. 500-600 børn i behandling for kræft. 4 ud af 5 børn bliver i dag helbredt. Ifølge Line Thoft Carlsen døjer 70% af børnene med senfølger.

Senfølgerne indebære nogle gange dårligt syn, tandskader, nedsat hørelse, mens andre får så slemme senfølger, at de ikke kan leve et selvstændigt liv. 30 % af de børn, som har været i behandling, kommer ud uden senfølger.

Medalje på kroppen

Ar på kroppen er en ting nogle unge har det underligt med efter deres sygdomsforløb. Mange unge har det faktisk meget afslappet med det, og vil gerne fortælle om det.

– Det ligesom en medalje til OL. Man får bare lavet en tatovering i stedet for en medalje som et bevis på, at man har klaret det, fortæller Line Thoft Carlsen fra Kræftens bekæmpelse.

Samtidig mener Line Thoft Carlsen også, at der er en dobbelt eller samtidighed, da det ikke er enten eller. Man kan ikke den ene dag være glad for det, og den næste dag være træt af det, og vil have det fjernet. Mange oplever situationer, hvor de fx skal starte på et nyt fodboldhold, på ny skole eller på et nyt job. De er nervøse over, hvad de andre tænker, når de for eksempel ser et stort ar på maven eller et lille ar ved kravebenet. Line Thoft Carlsen tror, der er en samtidighed, da mange siger det er beviset på, at de har klaret noget rigtigt stort.

Kønsforskel

Håret er en stor del af ens identitet, og det at miste håret er hårdt for mange. Det bliver for alvor tydeligt, at man er syg, og at det faktisk alvorligt. Især piger har det svært, da nogle mister deres lange hår, mens drenge måske ligefrem ser godt ud med kort hår.

– For nogle betyder det ingenting, og for andre er det simpelthen næsten det værste, der kunne ske, og når de tænker tilbage på deres sygdomsforløb, så var det det, de mente var det hårdeste, fortæller Line Thoft Carlsen efter samtaler med forskellige unge, som alle har været igennem et kræftforløb.