Til venstre ses “Muslingen”. Løgstørs kendte tog, som farer rundt hver gang der er en begivenhed. Om så det er Muslingefestivalen, Limfjorden rundt eller byfesten, så er den der. Til højre ses et par af de flotte træskibe, der ud af de 66 fandt sted nede på havnen. Foto: Cecilie Dithmer Holst

Nordens største træskibssejlads, der også kaldes “Limfjorden Rundt” finder sted hvert år i uge 37. Den populære begivenhed starter i den Vesthimmerlandske by Løgstør, hvorfra skibene sejler videre mod byerne: Thisted, Struer, Nykøbing Mors, Fur og Skive.

Selvom skyerne hænger tungt, solen er væk og det småregner til tider, er en hel del mennesker mødt op på haven. De går op og ned af hinanden. Nogle går hånd i hånd, mens andre ikke gør. Selvom at det er d. 10 september og sommeren var helt fantastisk i år, så nærmer efteråret sig. De fleste er sågar mødt op med tørklæde og vanter, store jakker og lukkede sko. Folk skal have varmen. Putter sig gerne lidt op af hinanden, mens synet op mod masterne på de smukke træskibe, er hos de fleste. Folk står langs havnen og ser op eller ned, eller står måske endda oppe på en af bådene og betragter dem. De store gamle træskibe. Brune er de fleste, med høje master. Et flag eller flere hænger på dem, og de flagre endda i dagens anledning. Vinden er nemlig også til stede.

Stemningen er rar nede på havnen. Folk er der massere af, og man kan mærke at man befinder sig til en lidt mere lokal begivenhed, også selvom at det er folk fra hele Danmark, der er mødt op. Folk går frem og tilbage, til de forskellige aktiviteter. Griner, smiler og snakker. Om så det er fordi at de venter på en muslingedog, eller står og beundre de flotte skibe. Ja, for aktiviteter finder du mange af. Der kan både købes mad, ses på skibe, sågar komme op på nogle skibe, gratis entre på Limfjordsmuseet, koncerter i vente om aftenen og det lille tog der farer rundt; bedre kendt som “Muslingen”. Løgstørs eget lille tog der helst befinder sig til så mange begivenheder i byen som muligt. En lokal beboer fortæller, at toget finder sted både til: byfesten, muslingefestivalen og Limfjorden Rundt. Alle 3 ting, der finder sted i Løgstør.

Når du går langs havnen i Løgstør, er det ikke blot de flotte træskibe der står der i dagens anledning, du kun lægger mærke til. Rundt på havnen er der også store skulpture, der forestiller muslingeskaller. Løgstør er kendt for muslinger, og de lokale fortæller, at byen er bedre kendt under navnet: “Muslingebyen Løgstør.”Klokken er blevet over seks. Traditionen tro, er der mad inde i det store rød/hvid stribede telt til  de mange motorcyklister, skibsejere og deres besætning, der nu er begyndt at danne en lang kø, udenfor teltet.Før man overhovedet er kommet hen til den del af haven, hvor de fleste aktiviteter og mennesker befinder sig, så strejfer duften af mad eller rettere sagt grill og pølser, sig nærmere, jo tættere man kommer. Der er nemlig linet op med flere forskellige boder, hvor folk med sultne maver kan købe fransk – eller normal hotdog, is, pomme frites,  burger eller sågar en af de populære muslingedogs.

Ikke blot træskibe har fundet vej til Løgstør

Til Limfjorden rundt der har start i Løgstør, er det ikke mindre end de 66 træskibe der har fundet vej til havnen. En helt masse motorcykler der står ned langs havnen i forskellige farver og størrelser, er sammen med deres ejere også nået frem til den store begivenhed. To af de chauffører til et par motorcykler, der  var noget frem til Løgstør, og som sad og hyggede sig på haven med snak var; Torben Jensen og Stig Ladefoged. De udtalte sig også om begivenheden og hvorfor de var kommet:

“Jamen motorcyklen skal røres, og så også bare for at komme ud og køre” fortæller de to herre med et glimt i øjet og fortsætter:

“Vi er kommet idag for at kigge på skibene, mærke stemningen og spise, for der er jo mad inde i teltet”.

Hvad siger de lokale?

Da Limfjorden rundt startede, var det ikke nært så stort som i dag. Dengang tilbage i 1988 var der kun 6 deltagere, til det i dag så populære træskibssejlads. I år varer begivenheden fra d. 10 sep. – 15 sep.De to venner Ole Vejen og Lykke Nødgaard, der begge bor i Løgstør, var selvfølgelig også mødt op.

“Det, at det er et stort samlingspunkt for byen, er kun  dejligt”, og fortsætter videre og fortæller:

“At der til sådan nogle arrangementer her, møder godt 3000 mennesker op.”Man kunne håbe på at der ville flytte flere mennesker til den lille by Løgstør, med et indbyggertal på lidt over 3000. Men Lykke og Ole fortæller:

“Det er svært at sælge huse i Løgstør. Men folk udefra kommer til de arrangementer her”.  

Så selvom at Løgstør er en by, der har massere at byde på, så flytter der altså ikke flere folk til byen af den grund. Der er blot en masse turister. En ting kan man kun sige. Man er munter i “Muslingebyen” Løgstør!