Lyden af rungende latter, høj musik og en svag lugt af gammelt træværk er det første du møder, når du går ind af den grønne dør til Cafe 1000fryd. Caféen ligger på en lille gade parallelt med Vesterbro i Aalborg.

Et særpræget indtryk

Bag den grønne dør er de små borde fyldt op med stamkunder, der imødekommende smiler til de fremmede gæster. Stemningen er i top i det lille lokale. Fra højtalerne bliver musik fra 60’erne spillet med fuld skrald, mens bartenderen, Alf Bjarne Knudsen, synger  med. En flok unge studerende sidder ved langbordet med hver deres øl i hånden. På væggene langs en smal trappe hænger der plakater af gamle rockbands, idoler og andre udklip. Gamle ølkasser står stablet under en kommode, der leder ud til toilettet, hvor er der skrevet med sprittusch på de pink skillevægge. 1000fryd, et levende sted, et frirum med plads til at være sig selv.

1000fryd har eksisteret i mange år og blev stiftet i 1984. Det er et 100% uafhængigt, brugerstyret kultur- og aktivitetshus. Arbejdskraften er frivillig og man kan mærke stedet emmer af entusiasme.

Et folkekøkken med frihed

Hver tirsdag står frivillige for maden. De får penge til at købe ind for og derefter er det deres opgave at lave aftensmaden. Der er helt frie tøjler. Den eneste regel de skal overholde – udover budgettet – er, at maden skal være vegansk. På dette sted har 1000fryd på mange måder været forud for sin tid, da man nutildags ser flere og flere blive vegetarer og veganere, både for at skåne miljøet og som en livsstil.

Gør en forskel

En person man ofte ser i det frivillige folkekøkken er Emma Theil Svendsen, der beskriver sig selv som aktivist, feminist, punker og kattemenneske.

I det daglige ville hun med hendes hanekam måske skille sig ud, men på Café 1000fryd passer hun perfekt ind. Emma Theil Svendsen har været frivillig på caféen i et par år nu. Man oplever en gang imellem, at unge deltager i frivillige aktiviteter, fordi det ser godt ud på cv’et, men det er ikke derfor, at hun er frivillig.

– Der følger mange oplevelser med sådan et sted. Jeg har lært mange sjove og gode mennesker at kende, fortæller Emma Theil Svendsen.

Emma Theil Svendsen er glad for sin lidt alternative fritidsaktivitet her på café 1000fryd, og selvom det er frivilligt arbejde, hygger hun sig rigtig meget, hver gang hun er der.

Et godt sted at være

Under latteren bliver raffelbæret i baren løftet i spænding og under gemmer sig 5 terninger, tre 6’ere og to 3’ere. 24 kroner bliver prisen for dagens øl. Alf Bjarne Knudsen tager imod pengene og skænker glædeligt øllen ud til den tørstige kunde. Han går meget op i at kunne navnene på de folk der kommer ind. Det giver en fornemmelse af nærvær, efterfulgt af en velkommen følelser.

Det er svært ikke at blive glad når man taler med Alf Bjarne Knudsen. Han er en smilende mand på 67 år, fuld af livsglæde. Han danser let til musikken, og inviterer en anden kvinde op til dans, mens de begge griner.

– Vi hjælper alle sammen hvis vi kan. Det er noget af det vi er gode til, sådan lyder den livsglade bartender, som giver et anerkendende nik.

Lokalt men også globalt

At hjælpe lokalt er noget Emma Theil Svendsen går meget op i. Hun opfordrer flere til at blive en del af frivilligt arbejde, præcis som hende selv.

– Man kan gøre en forskel ved at være aktivist, eller være frivillig forskellige steder.

Noget af det man måske kan tænke, når man melder sig til noget frivilligt arbejde er nok det gør jo ingen forskel, om jeg hjælper eller ej. Men det at arbejde mod et mere bæredygtigt lokalsamfund er vigtigt. Specielt hvis man gerne vil se verden være et bedre sted i fremtiden.

– Alle gør vel sit, men det er nok nemmere at se en forskel i en stor gruppering frem for som individ, men alle gør jo noget for det.

Emma Theil Svendsen sender et sødt smil. Hun læner sig afslappet tilbage i en grøn sofa, fundet engang i en Blå Kors butik. Det runger lidt i kroppen, af den højt opstemte bas indefra caféen. Hun vinker til en høj fyr, der kommer luntende ind gennem porten. Hun kigger på de kendte ansigter, de nye ansigter. Dette er stedet, hun har tilbragt det meste af sin tid, siden hun var helt lille. Dette er hendes andet hjem, hendes anden familie.

Emma Theil Svendsen og Alf Bjarne Knudsen er med til at gøre en forskel. Om det er fordi, at de bruger de lidt grønnere transportmidler eller skifter den fædrelands elskede hakkebøf ud med spidskål og kikærter. De har taget et aktivt valg og oveni det, er de en del af et fællesskab. De er et bevis på, at det at gøre en forskel kan betale sig. Selvom Laktosefri Bailey og Økologisk Vodka måske ikke er alles kop te, er Café 1000fryd skridtet tættere på en mere bæredygtig livsstil, hvor man hjælper lokalsamfundet. Meld dig ind, og vær med til at gøre en forskel.