SKREVET AF: Freya Stenstrop & Lærke Bach Jespersen-Skree

Stedet var tomt og øde for mennesker. Himlen var grå, og regnen silede ned fra den mørke himmel. De gule huse stod standhaftigt på deres plads. Inde i receptionen stod Heidi Strøm. Hun er netværksmedarbejder og står bl.a. for genbrugsbutikken i Asylcenter Ranum.

“Vores beboere, som ikke svømmer i penge, de har mulighed for at komme op og købe noget tøj her til meget, meget billige penge, og alligevel bevarer de respekten for, at det er ting, de selv køber og betaler, så det betyder rigtig meget for vores sted,” fortæller Heidi Strøm, mens hun fortsætter,

“De penge der kommer ind går tilbage til beboerne igen. Der har bl.a. været afholdt en musikfestival, hvor at genbrugskassen var med til at betale en stor del af beløbet, det kostede at få nogle ret gode kunstnere. På den måde giver det dem noget to gange. De får lov at købe en masse billigt tøj, og så får de en anden glæde på en anden måde bagefter.

Jeg tager for det meste imod tøjet, og så er der nogle frivillige, som sorterer tøjet, så det kun er det bedste, der bliver hængt op og sat til salg, resten bliver pakket ned igen og lagt i genbrugscontainere, så det kommer ud af landet, så folk ikke går hen i en anden genbrugsbutik og ser deres eget tøj og tænker “vi gav det til asylcenteret, hvorfor hænger det her?”. Det bliver sorteret, for vores beboere ved også godt, hvad de vil have.

Det er meget forskelligt hvor meget tøj vi får ind. Nogle gange står vi og har ikke mere at sortere, og så lige pludselig kommer der et kæmpe læs ind. Typisk når folk har været ved at rydde op i sommer- og vintertøjet. Noget vi ofte har savnet lidt, og folk ofte ikke har tænkt på, det er sådan noget som service, men hvis det er noget af det, der kommer indimellem, så er det det, folk rigtig gerne vil købe.

Vi får tøjet fra mange forskellige steder. Vi har faktisk modtaget tøj fra et dødsbo, og så modtager vi fra efterskoler og privatpersoner, som rydder op derhjemme.”