Mange danskere har allerede hørt om Grobund. Men er vi egentlig villige til at gå den bæredygtige vej, leve i et lukket kredsløb og have et bæredygtig fællesskab? Det er der heldigvis nogle andre der vil.

Skrevet af: Lærke B. J. Skree, Emilie K. R. Henriksen & Mathilde K. Iversen

September 2016 blev foreningen Grobund grundlagt. Deres fælles vision var, at skabe et liv i balance i form af et bofællesskab, hvor man kunne leve gældfrit, affaldsfrit og leve primært af selvdyrkede råvarer. Der skulle både være plads til at bo og drive egen virksomhed. For at gøre denne grønne drøm til virkelighed, er penge en nødvendighed og derfor har organisationen brug for flere interesserede, som har mod på at bidrage med en stor sum penge. De får derefter tildelt et byggelod, så de på sigt kan bygge deres egen selvforsynede bosted. Ved at melde sig ind i projektet, får de også stor indflydelse på fremtidige valg og planer for organisationen Grobund.

Er Grobund fremtiden?

Bag ideen Grobund og det på sigt selvforsynende og bæredygtige lokalsamfund, finder man Steen Møller, som også var med under udviklingen af Friland. Grobund og Friland har stort set de samme værdier; at leve gældfrit, bæredygtigt byggeri, ingen affald osv.

Grobund og Friland er begge placeret på Djursland. Men hvad er det Grobund kan, som Friland ikke kan? Det har grundlæggeren Steen Møller udtalt sig om;

– Det kan producere.  Grobund er et mere ekstremt bud på Friland. Derudover er Grobund, et lukket kredsløb. De to fodboldbaner under taget, vil på sigt byde på en masse kultur og smagsoplevelser af ordentlig kvalitet, fra eget folkekøkken, samt restaurant. Der er 10.000 kvadratmeters fabrik. Det svarer til 2 fodboldbaner under taget. Vi kan producere huse for eksempel. Vi kan også gå rundt og lave en masse kultur. Vi har også kulturrum. Dels så laver vi eget folkekøkken, men der bliver også lavet en restaurant, så folk udefra også kan komme og smage mad, der er lavet på ordentligt vis.

Sara Overgaard, søgte et bæredygtigt fællesskab, hvor hun kunne udleve sine drømme. Derfor er hun en del af projektet Grobund. Hun er inden for landbrugs afdelingen og meldte sig ind i Grobund, fordi hun længe har ønsket at finde et bæredygtigt fællesskab, hvor det var en mulighed for at Sara kunne udleve sin drøm, nemlig at have skabt et bæredygtig landbrug gældfrit.

Hun elsker Grobunds tankegang omkring det gældfrie samfund:

“man behøves ikke at låne en masse penge for at skabe noget. gæld er Nemlig en kæmpe stress faktor i samfundet”

Grobund skal forstås som et lukket kredsløb, hvor man forener; Arbejde, kultur, iværksætteri og bæredygtige levemåder, på en platform. Det er det der gør Grobund så specielt. Sara fortæller, at det kunne være vildt at gennemføre, for så kan man vise om-verdenen at det sagtens kan lade sig gøre.

Har du spørgsmål eller er du yderligere interesseret i Grobund og hvad det kan, så kan du gå ind på deres hjemmeside: Grobund.org

Vidste du at:

  • Du kan blive medlem af foreningen for kun 200 DKK. Her får du mulighed for at      deltage i møder, være med til at udvikle projektet, blive medlem af lukkede grupper på facebook, evt. købe et byggelod mm.
  • Den 13. september 2018 har Grobund samlet 555 medlemmer.
  • Ifølge landsforeningen for økosamfund er der mindst 25 økosamfund i Danmark, og der er 8 flere på vej
  • 4 ud af 10 danskere ønsker en bæredygtig livsstil
  • Danskerne i dag kan vælge mellem mere end 15.000 bæredygtige vare
  • De huse der skal være i Grobund samfundet er “Off grid huse”. Det vil sige at huset er selvforsynende, og at man ikke er koblet på vand, el og kloaknet.
  • De fleste medlemmer i Grobund har alderen 26-30 år. Det er 13,3% af personerne, som har den alder.