Anja Ringgren Lovén bliver ofte beskrevet som nordjyden fra Frederikshavn med ben i næsen. Hun blev i 2016 kåret som verdens mest inspirerende menneske, fordi hun har viet sit liv til heksebørnene nede i Nigeria.

Roen og mørket begynder så småt at lægge sig over Viborg by. Butikkerne lukker en efter en, og folk går hjemad. De sidste pizzaer bliver bestilt og hentet. Det er onsdag og klokken er lige slået 18:07. Om ca. en time går det løs inde i Musiksalen Viborg.

På skift møder der allerede mennesker op. Slår sig ned på en plads og sætter sig med overtøj og tasker. Hvisker i ro, og man kan næsten fornemme, at det alt sammen handler om foredraget med Anja Ringgren Lovén. Spændingen i venterummet stiger i takt med, at tiden går, og at der tikker flere folk ind i varmen. Klokken slår 18:30, og dørene åbner. Folk hiver billetter og penge op af taskerne. Som sild i en tønde strømmer folk mod entreen, afleverer i hurtig hastighed billetterne, og går derefter videre ind i salen.

Salen er stor, flot og mørk. Næsten 200 sæder er blevet fyldt op med folk i alle aldersgrupper. Alt fra den lille pige med hestehalen til bedstemoren iført strik. Folk sætter sig til rette, og de fleste hænger jakkerne på bagsiden af stolene, sætter taskerne på gulvet og har ansigtet koncentreret rettet mod scenen.

Anja Lovén kommer ind i lokalet lidt før tid. Står og makker med headset og computer. Sætter forskellige stik ind og ud, tester lyden og endelig bliver der budt velkommen. Efter en kort velkomsttale fra Musiksalen Viborg, og en klapsalve fra publikum, bliver det endelig Anja Lovén der er front.

Præget fra barndomstid

Anja Lovéen blev i år 2016 kåret som “verdens mest inspirerende person”. Hun vandt bl.a. over Barack Obama og Dalai Lama. Anja Lovén fortæller, at Dalai Lama tilbage i 2016 inviterede hende til det nordlige Indien for at besøge ham, og det gjorde hun så. Anja Lovén går hen til computeren for at starte en video, der blev optaget, da hun besøgte ham. I videoen sidder de i to forskellige sofaer, og Anja Lovén har sin søn David Jr. ved sin side. Dalai Lama takker Anja Lovén personligt og anerkender det arbejde, hun har lavet i Nigeria.

– Det, at sidde sammen med ham, og at han tilmed siger:

‘jeg betragter dig som en af mine heltinder

det er nærmest ikke gået op for mig endnu, fortæller Anja, med et stolt smil på læben.

Anja Lovén beskriver sig selv som en helt almindelig dansk kvinde, der har valgt at følge sit hjerte. Anja Lovén fortæller, at hun tror os mennesker bliver præget meget af de værdier, vi får ind i vores barndom. Hun går igen hen til hendes computer, og skifter slide i sin powerpoint. Denne gang til et billede af en kvinde.

– Kvinden I ser bag mig, det er min mor, og hun arbejdede på et plejehjem i mere end 25 år. Der tog hun sig af ældre mennesker, så jeg har faktisk igennem min barndom været på et plejehjem ofte, fortæller Anja og fortsætter med at fortælle, om hvilke værdier hun har fået ved at være med hendes mor på arbejde. Hendes mor har altid sagt, at man skal række en hånd ud til de mennesker, der har behov for det. Når Anja havde fri fra skole, cyklede hun ikke hjem. Hun cyklede ned til plejehjemmet og ventede på sin mor havde fri. Hun kunne se, hvordan hendes mor og kollegerne passede og plejede de ældre. Derfor er det ikke helt tilfældigt, at Anja går rundt på den afrikanske jord i dag og redder heksebørn.

Datid i nutid

I nutidens Afrika lever man i datiden. Som Anja selv fortæller, så er det som at rejse tilbage til Danmark, da vi levede i 1500-tallet.

For hvis man kigger på, hvad der fyldte Danmarks daværende befolknings hoveder dengang, så handlede det meget om; Trolddom, overtro, hekse og kirkens magt. Alle de ting er ting, der fylder meget i Nigeria i dag. Mange kvinder i datidens Danmark blev brændt levende på bål og tortureret, fordi man troede de var hekse.

Der er mange mennesker i Danmark og verden over, der aldrig har hørt om begrebet heksebørn før. Anja snakker videre og fortæller, at hun gerne vil vise, hvad det er, et heksebarn kunne have gjort for at blive beskyldt. Anja går over mod computeren på den ene side af scenen, og sætter en video på. Videoen er et klip, fra en af de to dokumentarprogrammer Anja har lavet sammen med DR 2. Et klip hvor en bedstefar beskylder sit barnebarn for at være heks. Bedstefaren mener, at det er barnebarnets skyld, at hans fod hæver om natten. Barnebarnet tager hans fod ned til onde ånder, og så bliver den spist af rotter.

– Det kunne være et  eksempel på en af de ting, børnene bliver beskyldt for, fortæller Anja og fortsætter videre i foredraget. Anja kæmper for at redde børnene, men også for at oplyse befolkningen nede i Nigeria.

Hun fortæller; – At når man er i Afrika, skal man ikke give dem en fisk. Man skal give dem en fiskestang, så de selv kan lære at fange den.

Education is the key to success

Men man kan spørge sig selv, hvorfor befolkningen lever i fortiden?  

– Når børn kommer i skole, så bliver børn oplyst. Og så sker der en udvikling i samfundet.

Siger Anja Lovén til foredraget, meget overbevisende, med hendes sorte DINNødhjælps t-shirt på. FN har fremstillet de 17 verdensmål. Et af dem er: Kvalitetsuddannelse.

Anja Lovén er godt klar over FN’s verdensmål og fortæller selv; – Vi er meget opmærksomme på verdensmålet nr. 4 – “kvalitetsuddannelse”.

Det er blot et af de mål, der er meget relevant for det, Anja Lovén kæmper for. Det er et mål, der bla. vil sikre, at alle drenge og piger inden år 2030 gennemfører gratis, rummelig grundskoleuddannelse i høj kvalitet, der fører til relevante og effektive læringsresultater.Anja Lovén ejer i dag det største børnecenter, bedre kendt som “Land Of Hope”, nede i Nigeria. Børnecenteret indebærer et børnehjem, et børnehospital og en entreprenørskole. Anja Lovén og hendes mand, David, ville bekæmpe overtroen via uddannelse. Sørge for at så mange børn, som overhovedet muligt kan komme i skole.

– Vi skal gøre vores børn til selvstændige individer, der kan klare sig selv.

Efter to timer ink. pause, er foredraget slut. En større klapsalve finder sted nu, end da hun begyndte. Folk virker helt mundlamme. Siger ikke så meget og virker til, at de har fået noget at tænke over. I let snak begynder folk at forlade Musiksalen i Viborg. Tager jakkerne af stolene og taskerne op af gulvet. Flere folk går op til Anja Lovén og takker for et godt foredrag, inden at de drager hjemad. Pga. Folk som Anja er vi et skridt videre i at få verdensmålene gennemført. Anja stiftede DINNødhjælp i år 2012, og har lige nu reddet 67 heksebørn.