Når man kigger på Danmarks elite inden for musik- og entertainment verden, vinder et navn sig især frem på mange danskeres tunger. Et forbillede for mange forskellige samfundslag i Danmark. Simon Kvamm er meget mere end et forbillede, han er sin egen person med egne drømme.

Skrevet af : Emil S. Nielsen og Emilie K. R. Henriksen

Venligboernes begejstrede miner er svære at holde inde, da de ser selveste forsangeren, af det velroste og prestigefyldte band Nephew traske målrettet ind af dørene på Huset i Aalborg. Det overdådige, men smalle hus på Hasserisgade, huser i dagens anledning en indsamling til uledsagede unge for at få deres forældre op til Danmark. Det er dette arrangement, Simon Kvamm skal være en del af. Han har lovet at spille et par numre fra hans soloturne til Venligboernes arrangement, og netop Venligboerne ser Simon Kvamm op til.

– Jeg synes Venligboerne gør noget godt, vigtigt og noget meget konkret. De bruger pengene, som de samler ind her til at hjælpe nogle helt konkrete mennesker, og det synes jeg, der er brug for, siger han målfast i stemmen.

Simon Kvamms mening om de flygtninge, der bliver samlet ind til er også helt entydig. 

– Jeg synes, vi lever i et land, hvor man er blevet meget hård i måden, man behandler folk på, som kommer fra andre lande, hvor der er krig. Så jeg vil gerne bakke op om det Venligboerne gør, fortæller han kontant.

Alderen på indsamlingens unge har også en stor betydning for Simon Kvamm.

– Det er altid børnene, det må handle om, de uskyldige, de mest uskyldige mennesker, der findes. Så man kan sige, det at man ikke giver dem lov til at få deres familier med herop, synes jeg er voldsomt kynisk og helt ude af balance, forklarer han med et seriøst og alvorligt udtryk i ansigtet.

Optimistisk skuffet

De mange uledsagede unge er helt klart nogle af de mennesker i Danmark, der har de største drømme, og det er Simon Kvamm ikke i tvivl om.

– Det er jo dem, der har mest at drømme om, siger han uden et sekunds tøven.

Simon Kvamm håber på at kunne give et skub i den rigtige retning imod, at nogle af de uledsagede unges drømme bliver opfyldt.

– Det kan da godt være at nogle af de penge, der bliver samlet ind kan hjælpe et ungt menneske med at få sin familie herop, som man må gå ud fra vedkommende drømmer om, forklarer han med forhåbninger i stemmen.

Simon Kvamm tvivler på om hans arbejde ligefrem kan gøre den store forskel. 

– Jeg føler, der skal mere til, end bare at jeg kommer og spiller lidt. Jeg ville da hellere have haft, at der var 10.000 mennesker i Gigantium og ikke 50 mennesker her. Der er lang vej igen, fortæller han efterfulgt af et diskret suk.

“Det at man ikke giver dem lov til at få deres familier med herop, synes jeg er voldsomt kynisk og helt ude af balance”

I fremtidens navn

Passionen og lysten til at opfylde andres drømme ved indsamlinger er dog ikke slukket på grund af arrangementets størrelse. Den gode gerning i velgørenhedsarbejde er faktisk noget, Simon Kvamm har gået meget op igennem årene.

– Jeg har deltaget i forskellige ting. Forskellige støttearrangementer og mit band Nephew har selv arrangeret forskellige støttearrangementer. Vi satte en koncert op ovre i København på spillestedet Store Vega, hvor alt overskud gik til Læger uden grænser. Jeg tror, vi samlede 500.000 kr ind, informerer han nikkende og stolt smilende.

De sårbare og uskyldige uledsagede unge har også før i tiden nydt af Simon Kvamms hjælp. Især en personlig og spændende oplevelse har sat sit aftryk i ham.

Simon Kvamm fortæller om en episode, hvor han spillede en koncert med Peter Sommer på et center for uledsagede unge på Sjælland. Han husker specielt et møde med to brødre, der var på vej fra Afghanistan i to måneder. Så skete der noget uventet.

– Pludselig var de væk. De voksne på centret mente nok, at de var forsvundet for at tage et tog til Sverige. Så det var rimelig hardcore, fortæller han med alvor i stemmen.

Budskabet skal spredes

Simon Kvamms visioner er klare. Han vil have informationen om de uledsagede unge ud til de yderste afkroge af det ganske land.

– Det ville være godt, hvis der kom flere konkrete historier ud til danskerne. Det kan være svært at forholde sig til noget, der hedder flygtninge, men så snart man får et ansigt på og et menneske, får vedkommendes historie fortalt, så er der mange flere mennesker, der pludselig føler noget, og føler en trang til at hjælpe, erklærer han, uden at man i et sekund er i tvivl om vigtigheden i citatet.

Det vigtige Budskab bliver ikke spredt af sig selv, og Simon Kvamm har derfor gravet efter hjælp i sit store netværk. Derfor fortæller Simon Kvamm, at han har spredt budskabet videre til venner og kollegerne. Særligt et par kollegere har taget budskabet til sig.

– Nik og Jay deltager i København, fordi jeg sendte det videre, forklarer han og retter sig selvsikkert, men overraskende stilfærdigt op.

Simon Kvamm er ikke bange for at udtrykke sin til tider stærke mening.

Et magtfuldt værktøj bruges med omtanke

Lysten til at hjælpe har sat sit aftryk i Simon Kvamm ligesom hans stjernetegn vandmand, som heller aldrig forsvinder.

– Den kommer til dels fra min bekymring for verden og menneskene i den, henkaster han med alvor i stemmen.

Populariteten og berømmelsen, som Simon Kvamm har skrabet sammen gennem næsten to årtier, har givet ham en særlig gave.

– Jeg føler en vis forpligtigelse, når man nu, som jeg har, det man kan kalde et talerør. Så synes jeg også, at der er en forpligtigelse i at ikke kun sige noget om ligegyldige ting og nogle gange sige noget om noget, man synes er vigtigt, forklarer han, mens han retter på den lidt spidse næse.

Selve konceptet i at bruge sin stemme og popularitet til at hjælpe andre mennesker i nød er et modent og nobelt formål og grunden til, at han sidder i en slidt gul sofa på Hasserisgade en solrig lørdag eftermiddag.   

Drømmenes snitflade

Mange mennesker går og drømmer. Om så det er en ny bil eller som de uledsagede unge at få sin familie til Danmark, så drømmer Simon Kvamm også. At producere og leve af musik var faktisk ikke noget han drømte om.

– Nej, det var det faktisk ikke. Så på den måde har jeg ikke selv haft nogle drømme og så har jeg opnået dem. Jeg har mere valgt at bruge tid på ting jeg virkelig godt kunne lide at bruge tid på, nemlig musik, forklarer han uden at fortrække en mine.

Simon Kvamm føler ligefrem, at det er lykkens gudinde, der har tilskyndet ham. Han fortæller, at han decideret har været heldig, og at nogle døre har åbnet sig for ham indenfor musikkens verden. Viden og råd er Simon Kvamm ikke ræd for at dele med andre, og han har en helt konkret tankegang, når det kommer til drømme.

– Det er noget med at finde en snitflade, mellem hvad man kan, og hvad man vil. Der er nogle ting man kan, men man ikke gider, som er kedeligt. Så er der nogle ting man vil, men man aldrig kommer til, fordi man ikke er personen der passer til det, uddyber han, og adskiller hænderne for at symbolisere ens evner og ens vilje.

Han samler de brogede og faste hænder, og en flade bliver skabt i perfekt harmoni med tidligere udtalelse.

En vandmands drøm

Efter Nephews kunstneriske pause fik Simon Kvamm et frirum til at udfylde sin hverdag med ting, han fandt interessant. Simon Kvamms egen soloturneé “Vandmand”, var Simon Kvamms projekt i et års tid, og det var i sig selv en drøm der gik i opfyldelse

– Altså det har været en drøm og lave et format som kunne rumme alt det som jeg har lavet nemlig både musik, komik og lommefilosofi. Fordi jeg jo ligesom har været i “musik”, “musik” bands, hvor vi kun spiller, hvilket også er fedt, men det har klart været en drøm at kunne få sit eget band, udtrykker han med et smil på læben.

Genforenelsen af Simon Kvamms band Nephew, som har stået lidt på standby i nogle år, er blevet genforenet lidt ved en tilfældighed

– Ja det kom lidt på samme måde, som jeg sagde før med at prøve at famle sig lidt frem.

Han fortæller, at de i Nephew lige nu har store drømme og visioner.

– Vi har sådan set været meget konkrete i forhold til at drømme i Nephew da vi startede op igen.Vi har sådan en drøm om at en stor arena på 10-15 tusind mennesker står og synger med, uddyber han håbefuldt smilende.

Den drøm bliver snart en realitet for Simon Kvamm og Nephew, for i den kommende weekend skal de spille tidligere nævnte drømme-koncerter i Herning og København. Et comeback for en ambitiøs vandmand, som forhåbentlig også kan få sine drømme udlevet.