Home Fremtiden Forskningsområde: Det kan vi forvente at blive syge af i fremtiden

Forskningsområde: Det kan vi forvente at blive syge af i fremtiden

4
0

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” content_align=”left” size=”1″ font_size=”” line_height=”” letter_spacing=”” margin_top=”” margin_bottom=”” margin_top_mobile=”” margin_bottom_mobile=”” text_color=”” style_type=”default” sep_color=””]

Forskningsområde: Det kan vi forvente at blive syge af i fremtiden

[/fusion_title][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Vi mennesker har altid skulle døje med og kæmpe mod infektionssygdomme forårsaget af virus og bakterier, og noget tyder på, at udfordringen ikke bliver mindre i fremtiden.

Men hvilke sygdomme kan vi forvente rammer os i fremtiden?

Det er blandt andet et af de område, som professor Thomas Benfield og kandidatstuderen Anna Falden Offersgaard på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre hospital, forsker indenfor.

De er derfor blevet stillet en række spørgsmål angående sygdom i fremtiden.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”2″ column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Livsstilssygdomme

Livsstilssygdom er enhver sygdom, som der har sammenhæng med, hvordan personen lever angående motion og kost. Man kan heldigvis nå at stoppe den i tide, hvis man omlægger sin livsstil, og begynder at motionere.

”Livstissygdom er en af de sygdomme, som vi ser mere og mere af i dag. Vi forventer at det er noget af det, som vil blive ved med, at være et problem i lang tid, også i fremtiden.”, fortæller Anna Falden Offersgaard.

Resistente bakterier

Antibiotika er en af de største opfindelser mennesket har gjort sig, inden for medicinsk område. Antibiotika er et fællesnavn for medicin, der er i stand til at hæmme eller helt dræbe mikroorganismer, som gør mennesker syge.

Dog kan man blive udsat for, at mikroorganismerne har en evne til at udvikle sig, så antibiotika ikke rammer dem.

”I fremtiden vil vi komme til, at møde en række infektionssygdomme med resistente bakterier, som der enten ikke ville kunne behandles med antibiotika, eller som der vil være svære at behandle, og slippe af med.”, forklarer Anna Falden Offersgaard.

Hvis en masse bakterier bliver udsat for antibiotika, ender man med at udrydde de såkaldte følsomme bakterier. Men i stedet giver man plads til de modstandsdygtige bakterier, der kan modstå behandlingen.

”Nogle bakterier er naturligt resistente over for visse antibiotika. Men det bliver et større problem når de følsomme bakterier bliver resistente over for antibiotika på grund af genetiske ændringer. Disse bakterier overlever sammen med antibiotika, og kan derfor blive ved med at formere sig.”, begrunder Anna Falden Offersgaard.

De resistente bakterier er ikke umiddelbart farligere end andre bakterier, men det der kan gøre dem farlige er, at man ikke har antibiotika til at behandle med. Det kan betyde, at der er patienter med alvorlige lidelser, ikke ville kunne behandles.

Multisygdom

Næsten 1,2 millioner danskere lider af to eller flere kroniske sygdomme, og antallet af danskere med multisygdom er stigende, skriver Danske Patienter på deres hjemmeside.

En undersøgelse fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der er en stigning på 21 procent i antallet af mennesker, som der er blevet konstateret ’en af seks kroniske sygdomme. Derudover fortæller de også, at hver fjerde ud af tiende danskere har to eller flere sygdomme, og at 240.000 danskere har 4 eller flere kroniske sygdomme.

”Multisygdom er muligvis en af de hastigst voksende udfordringer, som vi vil kunne opleve i mange år endnu. Det farlige ved multisygdom er, at det kan have store konsekvenser, hvor det blandt andet kan føre til dårligt mentalt helbred, nedsat fysisk funktionsevne og dårligere livskvalitet.”, konstaterer Anna Falden Offersgaard.

’Nye’ virusser

”De fleste virusser er ikke som sådan ’nye’, selvom det er nyt, at vi ser dem inficere mennesker, men det kan være nyt, at de giver sygdomsudbrud blandt mennesker, f.eks Corona.”, fortæller Anna Falden Offersgaard.

Mange af de virus, som vi bliver ramt af, stammer oprindeligt fra dyr. Antallet af sygudbrud, der er udløst af dyrevira, er eksploderet gennem de seneste årtier.

”Det er svært at spå om hvad det næste bliver. Vi har ikke medicin til at kurere nye typer af mikroorganismer som problemet er for corona. I takt med at jordens befolkning vokser så er der flere mennesker som vil bo tæt og som kan smittes. Samtidig vil afstanden mellem mennesket og den vilde natur blive mindre. I den vilde natur er der mikroorganismer som normalt smittet dyr, men som i nogle tilfælde kan smitte mennesker. De fleste infektionssygdomme hos mennesker har, været fra en zoonotisk oprindelse.” fortæller Thomas Benfield.

Zoonoser er en infektionssygdom, som bliver overført fra dyr til menneske, og det er blandt andet noget af det, som vi kommer til at se meget mere af i fremtiden, udtrykker Thomas Benfield.

Sygdomme forekommet af klimaforandringer

Klimaforandringer kan også have en indflydelse på, hvilke sygdomme der vil kunne komme i fremtiden, og hvordan de bliver udviklet. Øget global opvarmning er med til at øge effekten på de smitsomme sygdomme.

”En temperaturstigning på en halv til en hel grad er nok til at ændre udbredelsen af eksempelvis dengue feber, der spredes via myggene.” forklarer Thomas Benfield.

Da klimaforandringernes effekt på de smitsomme sygdomme formentlig vil udvikle sig relativt langsomt over tid, vil vi i et land som Danmark have gode muligheder for at tilpasse os de forventede ændringer, fortæller Anna Falden Offersgaard.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here