Home Fremtiden Hvis vi mangler erhvervsuddannede, hvorfor er der så ikke plads til dem...

Hvis vi mangler erhvervsuddannede, hvorfor er der så ikke plads til dem på arbejdsmarkedet?

4
0

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Hvis vi mangler erhvervsuddannede, hvorfor er der så ikke plads til dem på arbejdsmarkedet?

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Der bliver ofte snakket om, at vi i Danmark mangler flere erhvervsuddannede, fordi der er for mange der tager en gymnasial uddannelse. Og det kan da også godt være at vi mangler nogle flere lige nu, men hvad med om 20 år? Der er det måske omvendt. Der er der måske mangel på flere gymnasialuddannede.

I dag mangler mange på landets erhvervsuddannelser en praktikplads. Ifølge socialdemokratiets hjemmeside kan 10.000 unge ikke færdiggøre deres uddannelse, fordi de ikke kan komme i lære. Men hvis vi virkelig mangler flere erhvervsuddannede, hvorfor er der så ikke plads til dem, der allerede er ved at tage en erhvervsuddannelse? Og hvis der er flere det vælger en erhvervsuddannelse, kommer der så ikke bare mere pladsmangel på praktikpladserne?

Jeg mener at unge ikke skal tvinges til at tage en erhvervsuddannelse, men at de skal vælge dem af egen fri vilje. Ambitionen om at uddanne flere unge til faglærte er rigtig, men at begrænse unges valg af uddannelse, der tvinger dem til at søge erhvervsuddannelserne, er ikke den rigtige løsning. Især ikke når der en hel masse andre initiativer, man kan tage, som frisætter de unge i stedet for at begrænse dem.

Det gør også, at vi bliver nød til at spørge os selv: Kan vi bebrejde nogen i at fravælge en erhvervsuddannelse, hvis de kun kan se frem til et langt og nedslidende arbejdsliv uden mulighed for at trække sig tilbage i tide? Det synes jeg helt ærligt ikke og at vi skal gøre noget mere så de der vælger en erhvervsuddannelse, ikke føler sig presset til at tage den på baggrund af hvad medierne og dem omkring ham eller hende siger. Jeg mener, at vi skal gøre noget mere for at gøre en erhvervsuddannelse attraktiv for den unge, men vi skal heller ikke presse de unge til at tage en erhvervsuddannelse, når det måske ikke altid er det de vil. Så helt ærligt, synes jeg at vi skal gøre noget mere for at alle kan få den uddannelse de gerne vil have og med et arbejde de også kan se sig selv i om tredive år.

Vi skal blandt andet, gøre noget mere så unge kan være sikre på hvilken fremtid de går i møde hvis de vælger en erhvervsuddannelse, og det kommer ikke til at ske hvis vi hele tiden ændre fx pensionsalderen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here