Home Avisen i undervisningen Identitetssvindel og Catfishing stiger

Identitetssvindel og Catfishing stiger

7
0
Catfish på internettet

Catfishing er steget mere og mere i de seneste år. Ifølge forsker i sociale medier på Aarhus Universitet Ane Kathrine Gammelby bør du lytte til disse få gode råd, om hvordan du undgår at blive udsat for svindel. 

Hvad er Catfish?

– En catfish er en person som prøver at overbevise en anden person om at de er en rigtig person, og det kan man gøre på sociale medier fordi man kan gemme sig.

Hvad gør en catfish?

– Hvis man er catfish, kan man godt lide at opbygge et netværk af sociale kontakter, så det ser ud som om at man er mere troværdig, overfor den person, som man prøver at overbevise, om man man er en rigtig person.

Hvordan sker catfish?

– Catfishing kan ske på mange forskellige måder, der er både den “For sjove” måde som en fritidsbeskæftigelse, som er nogen der fx gerne vil  snyde nogle i deres omgangskreds, fordi de for eksempel har noget imod dem, ellers bare fordi de syntes at det er sjovt. Der er også folk som gør det fordi de gerne vil have penge ud af folk.

De sociale medier er blevet mere og mere populære – er det med at tjekke hinanden ud og lave baggrundstjek på hinanden også blevet mere og mere udbredt?

– Hvis man bruger en dating-app, prøver man også på at finde ud af, hvem den person man skal på date med, i virkeligheden er, ved at se om personen for eksempel har fælles venner med en på facebook, om personen har et arbejde oog så videre, og om det er et rigtig menneske, eller om det bare er en person, som har nogle andre intentioner, end hvad man havde regnet med.

– Catfishene har fundet ud af, at folk er begyndt at tjekke efter, om de er en rigtig person, så derfor er catfishene begyndt at opbygge deres profil, så den ser mere overbevisende ud, så det ikke ser ud som om, at profilen en falsk.

– Som sagt så sker catfishing oftest på de sociale medier, fordi folk ikke kan se, hvem de skriver med, det kan være en gammel mand, som udgiver sig for at være en 16-årig dreng, som gerne vil få en pige til at mødes med ham. Der kan være mange forskellige grunde til at man catfisher andre folk. Derfor er det vigtigt, at man passer på med, hvad man gør på de sociale medier, og hvem man skriver med.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here