Home Avisen i undervisningen “Lyver vores allesammens Bamse?”

“Lyver vores allesammens Bamse?”

5
0
Bamses Billedbog

Seks farverige balloner bliver pustet op med al luft fra maven, af en stor gul bamse, med et rødt halstørklæde og sød musik bliver spillet i baggrunden. Sådan kender vi introen til Bamses Billedbog, men hvem er det egentlig, der gemmer sig inde i den store gule bamsedragt? Det dykker Jasmin Bregnhøj og Nikoline Kristensen ind i. 

Mens introen ruller over skærmen, sætter børnene sig til rette i sofaen, hvorefter deres små øjne klistrer sig fast til fjernsynet. Et nyt ugentligt afsnit af Bamses Billedbog er nu gået i gang. Kameraet filmer i helikopter-højde, mens det daler i takt med musikken. 

Babadadadadada, babadadadaaaa. Som Bamse og ikke mindst skuespiller, skal Søren Fausbøll på 61 år, fange den yngre generation og holde plysbjørnen i live. Efter 37 år, og generationsskiftet, er Bamse stadig en stor del af Søren Fausbølls liv. Men hvordan skaber han magien? Det gør han ved at ramme de følelser, som børn har. Det gør de ved, at seerne kan identificere sig med enten ælling på 2 år, kylling på 3 år eller bamse på 5 år. Disse aldre er sådan figuren opfører sig. På den måde har de noget at spejle sig i. Søren Fausbøll har altid sig selv med, når han går ind i nye roller. For ham er det vigtigt, at publikum kan mærke ham. 

– Man bruger meget sig selv, det jo også derfor Bamse bliver ægte – i hvert fald, når jeg laver den, fortæller Søren Fausbøll med et lille grin til sidst. 

Hans indstilling og gå-på-mod, samt hans mange år på teatret, har efterfølgende ført til Cirkus Summarum, skuespil og ikke mindst hospitalsklovn. 

Bamse bliver skudt
Råpyyy, råpyyy, smask, smask. Lyden af Bamses evighedsdrømme om honning fylder det lille hus. Den blå dør lukker tæt og en lille ryghvirvel tuder op af den røde skorsten. Scener som denne har Søren Fausbøll optaget utallige gange. Det blev der sat en stopper for efter en mindre idyllisk morgen.

– Jeg havde et mareridt. Jeg drømte, at jeg var i bamsedragten, og så blev jeg skudt med et maskingevær og blodet stod ud i sådan en kæmpe si. Da jeg vågnede, tænkte jeg, at der var noget galt. Jeg tror ikke, jeg skal være Bamse mere, fortæller Søren Fausbøll.

Efter mareridtet og 10 år i rollen som Bamse, var Søren Fausbøll klar til at træde ud af den gule dragt og bruge sine erfaringere på en ny måde. 

– Jeg kan huske, min familie nogle gange har sagt: så far, nu er du bamse.

Søren Fausbøll

Bamse besat
En ny bog, et nyt spil, en ny Bamse. Søren Fausbøll har især udforsket teaterverdenen, mens castingen på den nye bamse, var sat i spil. Siden han var dreng har det altid faldt ham ind at skulle arbejde med karakterernes følelser og sætte sig ind i rollens identitet. Alt i mens rollen som Bamse blev givet videre, var han med på sidelinjen for at lære den nye plysbjørn op. 

For det er ikke helt let at ramme den samme Bamse hver gang. I starten var det en større udfordring for den gule bjørn, men efterhånden fandt bamsen vej ind i Søren Fausbøll, og han har fået gjort den til sin egen. Det kan aldrig blive den samme bjørn, da det er en ny person, fortæller han med et lille grin. 

– Nogle gange har jeg tænkt, nej, nej, nej, de gør det helt forkert…. Jeg har kunnet mærke, at der er nogen, der har ramt den rigtig godt, og så er det skredet senere hen alligevel.

Udover at lære fra sig var Søren Fausbøll på banen, når der skulle lægges stemme til nye spil og så videre. Og selvom han har lavet en masse andet, da han ikke var inde i Bamse, kunne han aldrig helt lægge det fra sig. 

– For jeg er ikke inde i Bamse, Bamse er inde i mig, fortæller han. 

Uventet drejning
Hele holdet bag den gule bjørn har holdt ham i kort snor bag skærmen, men det tog pludselig en drejning. Et stort Cirkus med alle børnenes favoritter skulle stables på benene, og den nye Bamse var klar til at tage udfordringen op. Dog var det med en stærk tøven fra resten af holdet. 10 dage inden premieren fik Søren Fausbøll et opkald. Den ellers ihærdige Bamse, havde fået kolde fødder, og nu måtte den gamle Bamse rykke ind. Det blev en fantastisk forestilling, og Søren Fausbøll elskede kærligheden og stemningen fra publikum. Han gjorde, at Bamse overlevede i børneverdenen, for han er tro mod bamsen, med det røde halstørklæde.

For nylig stod han over for den største oplevelse, han nogensinde har haft i rollen som Doktor Rank på Vendsyssel Teater. Derudover tager han stadig bamsedragten på og har nu gjort det, siden han blev ringet op for 11 år siden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here